Om alpacka

Vikunja

Den vilda vikunjan, vars vetenskapliga namn är Vicugna vicugna, är ett kameldjur som är nära besläktad med alpackan. Det är ett graciöst djur med lång hals och liten kropp. Vikunjan är ca 86-96 centimeter hög, och väger mellan 35 och 55 kg. Den är kanelbrun, oftast med en lång vit man på bröstet och vit undersida. Den kan bli upp till 20 år.
Den lever i högländerna i Anderna på ca 3800 meters höjd. Djuret förklarades utrotningshotat 1974 och skyddsåtgärder vidtogs. Nu har stammen ökat till ca 140 000 djur som främst förekommer i naturreservat som skyddas av staten i centrala och södra Peru. Detta motsvarar 85% av jordens befolkning av vikunja.
Vikunjor samlas in och klipps för att sedan släppas ut i naturen igen, detta görs genom en gammal tradition med ursprung ända ifrån inkatiden som kallas chaccu. Vikunjaullen är på ca 10-12 mikron (se klassificering nedan) och är den finaste ullen i världen.

Alpacka

Alpackan, vars latinska namn är Vicugna pacos (tidigare Lama pacos) tillhör kamelidfamiljen. Till dessa hör också kamelen, dromedaren, laman, guanacon och vicunjan.
Klassificeringen av de sydamerikanska kameliderna har varit föremål för mycken debatt och förvirring. Men 2001 fastställdes att den tama laman och den vilda guanacon tillhör samma genus (Lama) medan den tama alpackan och den vilda vikunjan tillhör genus Vicuña.

Alpackan har lång smal hals, smala ben, två-tåad mjuk fot, och stora runda ögon med långa ögonfransar. En fullvuxen alpacka väger mellan 45-85 kilo. Klippning och försäljning av fibern från dessa djur är den främsta källan till inkomst för tusentals familjer i Anderna.

Huacaya alpacka.

Suri alpacka.

Det finns två typer av alpackor – huacaya och suri. De skiljer sig från varandra genom ulltypen.
Huacaya som har en kortare, fluffig tjock ull, är vanligast.
Surins päls är lång och silkeslen med exceptionell lyster och den är mer ovanlig. Surin har långa rasta-liknande lockar som lämpar sig bättre för vävda tyger.

Ullen skyddar djuren både mot kyla och värme och detta gör det möjligt för dem att klara den extrema temperaturväxling som förekommer i Anderna. Alpackan klipps vanligen en gång per år under klippningssäsongen november-april.
Färgen på fibern är varierande; alpackornas grundfärger är vit, svart och gråa och bruna nyanser samt rosagrå och stålblå med nyansvarianter upp till 22 färger. Man kan naturligtvis också färga alpacka ull.

Klassificering

Ullen klassificeras efter sin ‘finhet’, vilket innebär att man mäter diametern på den enskilda fibern. Diametern mäts i micron (1/1000 mm). Ju lägre siffra, desto finare ull.

  • Royal Alpacka (mindre än 19 micron)
  • Baby Alpacka (22,5 micron)
  • Super Fine Alpacka (25,5 micron)
  • Huarizo (29 micron)
  • Grov (32 micron)
  • Mixed Pieces (korta fibrer, i allmänhet över 32 micron)

Namnen på dessa egenskaper återspeglar inte nödvändigtvis åldern hos djuren eller andra egenskaper. Kvalitet Baby Alpacka, till exempel, hänvisar till produkter med en genomsnittlig micron på 22,5. Fibern för att uppnå denna kvalitet behöver inte nödvändigtvis komma från ungdjur. De kan komma från ett vuxet djur, med extremt tunn ull.